Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nejznámější plemena

Anglický plnokrevník:

Byl vyšlechtěn v Anglii v 18. století a to výhradně kvůli své rychlosti. Anglický plnokrevník je vysoký štíhlý kůň s dlouhým hřbetem a krkem. Zadní nohy jsou dlouhé, což umožňuje silný odraz. Nejčastějším zbarvením jsou hnědáci, ryzáci a bělouši (těch je nejméně).  Utváří si své vlastní názory, za kterými si pevně stojí a když se mu něco nezdá, snadno znervózní, proto není vhodným koněm pro začátečníky, netrpělivé a nervózní jezdce. Na druhou stranu je anglický plnokrevník jedno z nejchytřejších plemen na světě. Anglický plnokrevník se využívá i v ostatních sportech než jen v dostihách, ale třeba na rekreaci nebo na horsemanship (ve kterém může uplatnit svoji inteligenci).

Appaloosa:

Toto plemeno vzniklo u indiánů z kmene Nez-Percé. Tento kmen žil na území severovýchodního Oregonu, jihovýchodního Washingtonu a Idahu, u nevelké řeky Palouse. Původně to byl jezdecký kůň, ale teď je velice všestranný, zvládá skoky, ale i drezuru. Je to vhodné plemeno pro dobytkáře, ale i pro děti, protože tito koně jsou hodní a dobromyslní.

Andalunský kůň:

Andalusan má impozantní hlavu, často s jemným klabonosem, dalším výrazným rysem je silný, jemně klenutý krk, krátký rovný hřbet a nízko posazený ocas. Jeho výška je cca 155 cm. Nohy jsou štíhlé a čisté, silná stehna dokreslují dojem oblé zádi. Chody tohoto plemene jsou hrdé a výrazné. Mezi nejobvyklejší zbarvení patří hnědáci a bělouši různých odstínů a kombinací, typická je například kombinace bílé srsti a tmavé hřívy. U hřebců se hříva nestříhá, ale klisnám se stříhá nakrátko, aby vynikla jejich linie krku. Mají mírnou povahu, ale nepostrádají temperament a odvahu. Jsou inteligentní, přátelští a ke svému majiteli si jsou schopni vytvořit i přátelský vztah.

Fríský kůň:

Klisny měří v kohoutku cca 156 cm a hřebci 163 cm. Zachoval sílu, odvahu a přívětivou povahu. Mají krátké uši, tělo je svalnaté a robustní, dobře stavěné s válcovitým trupem a dominantou je vysoko nasazený krk. Typickým znakem jsou nohy s rousy. Vynikají svou učenlivostí, výborným charakterem, mírnou a přátelskou povahou a elegancí. Dnes jsou tyto koně využíváni jako reprezentativní a často je vídáme na přehlídkách. Díky své pohyblivosti a temperamentu jsou využíváni také i v drezúře. V dávných dobách měl hlavní postavení v pohřebnictví.

Fjordský kůň:

Jde o koně silného, otužilého, nenáročného a tvrdého, jeho povaha je mírná, ale i tvrdohlavá. Vyniká jistým krokem, snadno a neúnavně překonává velké vzdálenosti a to všechno s minimálním přídělem potravy. Hlava je malá, krk je silný a svalnatý, hříva je vzpřímená, hrubá a stejně jako ocas má stříbřitou barvu s černými pruhy, ostatně i proto se hříva zastřihuje (aby pruhy vynikly). Nohy jsou kratší a silné, kopyta jsou velmi tvrdá, kvůli těžkému terénu skandinávského pobřeží. Srst je zbarvena různými odstíny plavé po výrazně žlutou a od čela až po ocas se táhne černý úhoří pruh. Nejrozšířenějším zbarvením je hnědý plavák. Srst je velmi hustá, přizpůsobena tvrdým norským zimám. V kohoutku má cca 130 - 147 cm. Fjord je všestranný kůň, který se rychle učí. Mají výborný orientační smysl a netrpí strachem z přírodních překážek (kmen spadlého stromu).  Obyvatelé Skandinávie si již po staletí předávají vikingskou legendu o Slapenirovi. Slapenir byl fjordský hřebec, který patřil vládci bohů - Odinovi. Když je Slapenir odpočinutý a v klidu nosí svého pána po obloze - venku je krásné a slunečné počasí. Pokud se ale hřebec vzpíná a má paličatou a vzpurnou náladu, řičí a bije kopyty do země - venku zuří bouře a blesky prý nejsou nic jiného, než jiskry od hřebcových podkov.

Shirský kůň:

Jeho výška v kohoutku je okolo 170 - 180 cm. Krk je delší, mají hluboký hrudník, plec dobře osvalenou i hřbet, bedra i záď. Pro shirské koně jsou typické rousy. Nejčastější zbarvení je hnědák. Velmi oblíbený je vraník s bílými rousy. Jsou i bělouši a ryzáci a mají většinou bílé odznaky. Mají živý temperament, dobrou povahu, jsou odvážní, pracovití a vytrvalý. Shirský kůň pracuje v lesích, na polích, ale můžeme jej vidět i na soutěžích a přehlídkách kvůli jeho dobré povaze.